Czy marzysz o tym, aby Twoja restauracja była miejscem pełnym zadowolonych Gości?

Jeśli tak, to jesteś we właściwym miejscu! W Bon Vivant Advisory specjalizujemy się w profesjonalnym doradztwie gastronomicznym, które pozwoli Twojej restauracji stać się dobrze prosperującym biznesem.

Nasi eksperci przeprowadzą Cię przez cały proces tworzenia nowego lokalu: od pierwszych pomysłów, przez tworzenie oferty oraz menu po wizytę pierwszych Gości. Na bieżąco śledzimy trendy w branży, zarówno w Polsce, jak i za granicą, a łącząc je z latami doświadczenia na rynku, tworzymy jedyne w swoim rodzaju koncepty gastronomiczne.

Gastronomia to także mnogość formalności, jednak i w tym aspekcie możesz liczyć na nasze wsparcie. Podpowiadamy na co zwracać uwagę przy wyborze lokalu, analizujemy umowy i proponujemy skuteczne metody rozwiązania kwestii urzędowych (np. pozwolenie na sprzedaż alkoholu czy odbiory sanepidu).

Współpraca z nami to coś więcej niż tylko doradztwo gastronomiczne, to partnerstwo i pomoc na każdym etapie prowadzenia lokalu gastronomicznego.

Szukasz godnej zaufania usługi doradztwa gastronomicznego?

Napisz do nas!

Badanie Tajemniczy Gość (ang. Mystery Shopper) to badanie jakości serwisu kelnerskiego oraz ocena doświadczenia restauracyjnego Gości. W szerszym rozumieniu służy do kontroli i oceny wszystkich parametrów ścieżki sprzedaży, od powitania do przyjęcia płatności czy obsługi reklamacji.

W oparciu o indywidualne standardy obsługi badanego lokalu, przygotowujemy szczegółowy kwestionariusz, który w czasie badania wypełniany jest przez odpowiednio przeszkolonego pracownika naszej firmy. Celem badania nie jest wyszukiwanie błędów i niedociągnięć za wszelką cenę, tylko możliwie wierne opisanie wizyty w danym lokalu.

Po zebraniu wszystkich wyników, przechodzimy do wskazania etapu (bądź etapów) obsługi, który wymaga poprawy, a następnie opracowujemy odpowiedni plan naprawczy. Podsumowaniem badania jest szczegółowy raport zawierający niezbędne informacje niezbędne do obrania odpowiedniego kierunku zmian.

Przykłady wykorzystania metody Tajemniczy Gość:

Jeśli uważasz, że takie badanie w Twoim lokalu ma sens - zgłoś się do nas wypełniając formularz w zakładce KONTAKT lub tu.

Jedną z częściej świadczonych przez nas usług jest rozbudowany system szkoleń. Nasze szkolenia skierowane są przede wszystkim do managerów, kierowników zmian, barmanów i kelnerów. Obejmują one swoim zakresem szeroką tematykę oraz różnorodną formę realizacji, często dopasowaną do potrzeb i preferencji Klienta. Najczęściej jednak przyjmują formę wykładów, konwersatoriów czy warsztatów. Podczas szkolenia dzielimy się z jego uczestnikami praktyczną wiedzą, opierając się na wielu przykładach. Co istotne, zapewniamy też materiały pomocnicze, które pomagają lepiej przyswoić i usystematyzować wiedzę wyniesioną ze szkolenia.

Oto niektóre z naszych szkoleń:

Trening kooperatywny dla managera to jedyne w swoim rodzaju szkolenie managerskie. W przeciwieństwie do standardowego kursu, trening kooperatywny cechuje duża intensywność połączona z przekazywaniem wiedzy nie przekrojowo, ale w tych obszarach, które wymagają największej poprawy.

Podczas całodniowej sesji, manager porządkuje własną wiedzę wynikającą z doświadczenia w zarządzaniu restauracją oraz uzupełnia ją o wiedzę prowadzącego. Następnie, manager wspólnie z prowadzącym znajduje optymalne rozwiązania omawianych problemów. Dzięki formule treningu, uczestnik nie uczy się gotowych rozwiązań, lecz poznaje sposób samodzielnego szukania i znajdywania rozwiązań w różnych, nieprzewidzianych sytuacjach. Dzień wspólnie spędzony z doświadczonym trenerem czasem skutkuje wskazaniem dziesiątek małych i dużych rzeczy, które mogą poprawić sposób pracy managera. Trening podsumowany jest raportem z uwzględnieniem szczegółowej ewaluacji, która stanowi cenną informację zwrotną dla samego uczestnika, jak i jego pracodawcy.

Które dania z Twojej karty sprzedają się najlepiej?
Jaki jest ich food cost i jaką mają marżę?

Jeśli odpowiedź na choć jedno z tych pytań sprawiło Ci trudność, możesz na nasz liczyć. W oparciu o wyliczony food cost dań i dane sprzedażowe przeprowadzamy usługę menu engineering.

Efektem jest analiza popularności i rentowności poszczególnych dań z karty. Takie działania mogą spowodować wzrost zysków nawet o 10-15%.

Jeśli jesteś na etapie tworzenia menu – również możemy Ci pomóc. Wspólnie z doświadczonym grafikiem tworzymy dla naszych Klientów menu od podstaw.

Więcej o menu engineering tu.

Prowadzisz dobrze prosperujący lokal, a kolejne lokalizacje odnoszą sukcesy?

To znak, że warto rozważyć przekształcenie biznesu w sieć lub we franczyzę. W ramach usługi chain development przygotowujemy standaryzację procesów zachodzących w firmie i dokumentację niezbędną do rozwoju tej gałęzi biznesu.

Zapewniamy również wsparcie dla zagranicznych podmiotów przygotowujących się do wejścia na polski rynek. Służymy pomocą prawną, księgową, operacyjną i koncepcyjną przy dostosowaniu istniejących modeli biznesowych do potrzeb polskich konsumentów i realiów rynku gastronomicznego.

Masz pomysł na produkt, usługę czy rozwiązanie dla gastronomii, ale nie wiesz jak je sprzedać?

Podpowiemy czy Twój pomysł ma szansę powodzenia, a gdy to koniecznie, wspólnie zastanowimy się jak go zmodyfikować, aby okazał się strzałem w dziesiątkę.

W ramach usługi product development testujemy i wdrażamy nowe produkty, usługi i rozwiązania, które mogą zrewolucjonizować gastronomię.

Twoja restauracja ma już swoje lata świetności za sobą?

To może oznaczać czas na zmiany poprzez odświeżenie jej wizerunku, oferty czy całkowitą zmianę strategii biznesowej.

Przed wprowadzeniem zmian, warto najpierw zastanowić się, gdzie są one najbardziej potrzebne. Dlatego w ramach naszych usług przeprowadzamy kompleksowy rebranding lub redesign w zależności od potrzeb.

Z doświadczenia wiemy, że pozornie niewielka zmiana, może przynieść zaskakujące efekty i dać Twoje kawiarni czy restauracji drugie życie.

Sercem każdej restauracji jest kuchnia, a jej prawidłowe funkcjonowanie w dużej mierze zależy od projektu technologicznego i wyposażenia.

Projekt technologiczny kuchni powinien spełniać wymogi Sanepidu, zapewniając tym samym bezpieczeństwo, komfort i właściwą ergonomię pracy kucharzy. W ramach naszej pracy odwiedziliśmy wiele profesjonalnych kuchni, od kilkumetrowych powierzchni po wielkopowierzchniowe zaplecza kuchenne. Dzięki temu poznaliśmy opinie szefów kuchni i kucharzy dotyczące sprzętu gastronomicznego, na którym pracują na co dzień. Dlatego wiemy co się sprawdza i jest warte (często niemałej) inwestycji, a co zupełnie nie zdaje egzaminu.

Poprzez regularny udział w targach branżowych, pozostajemy na bieżąco ze stale poszerzającą się ofertą nowoczesnych rozwiązań dla gastronomii. Dzięki temu, możemy zapewnić naszym Klientom pełne doradztwo w tym zakresie. Za projekty technologiczne jest odpowiedzialny doświadczony technolog, z którym współpracujemy od wielu lat. Wspólne doświadczenie i wiedza zaowocowały projektami, które istnieją do dziś.

Innym ważnym aspektem pracy w profesjonalnej kuchni jest przestrzeganie panujących norm i praktyk, określonych przez GMP/GHP i HACCP. Zajmujemy się przygotowaniem takiej dokumentacji, ale przede wszystkim szkolimy jak się do niej prawidłowo stosować.

Chcesz zmienić dostawcę, ale nie wiesz jak go wybrać?
W Twojej restauracji marnuje się dużo jedzenia, a cotygodniowe remanenty to uciążliwy obowiązek?

Podstawą funkcjonowania restauracji jest produkt, a jego jakość, dostępność czy cena są nie bez znaczenia. Dla Szefa Kuchni liczy się jakość i dostępność surowców, a dla Właściciela ich cena i kontakt z dostawcami. Doradzimy czym warto kierować się w wyborze.

Istotnym elementem zarządzania surowcem jest również gospodarka magazynowa, która wiąże się z przeprowadzaniem remanentów, zarówno kuchni, jak i baru. Remanent bywa pracochłonnym obowiązkiem, na szczęście z pomocą przychodzą nowoczesne programy, z obsługi których szkolimy naszych Klientów.

Twój lokal nie zarabia tyle ile powinien, a lista wydatków wydaje się nie mieć końca?

Jednym z częstszych powodów niepowodzeń w tym biznesie jest niewłaściwe zarządzanie kosztami, a restauracja generuje ich sporo. Koszty związane z prowadzeniem restauracji skupiają się wokół trzech głównych obszarów:

Mówiąc o kosztach, często powtarzającym się hasłem jest optymalizacja. Warto wiedzieć, że polega ona nie tylko na redukcji kosztów, ale na właściwym ulokowaniu środków w danym obszarze. Kluczem do sukcesu jest właściwa struktura kosztów stałych i zmiennych wobec uzyskanych przychodów.

Z doświadczenia wiemy, że pozornie niewielkie zmiany mogą prowadzić w skali roku do znacznych oszczędności. Dlatego zarządzanie kosztami to jedna z najchętniej wybieranych usług.

BON VIVANT SP. Z O.O.
ul. Hoża 61 lok. U1
00-682 Warszawa
biuro@bvad.pl
+48 535 444 451
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram