Case study

Jednym z ostatnich udanych projektów w naszym portfolio była współpraca z właścicielem dwóch punktów z sushi i innymi daniami kuchni japońskiej. Nasz Klient do tej pory sprawnie zarządzał swoimi restauracjami, jednak postanowił zwrócić się do nas o pomoc, aby ujednolicić standardy i procesy w obu punktach, jako przygotowanie do otwarcia kolejnego. 

W trakcie audytu, który jest naszą popularną usługą i często otwiera współprace z nowymi Klientami, zwróciliśmy uwagę na kilka ważnych kwestii. Były one związane z zarządzaniem kosztami, a w szczególności z zarządzaniem surowcem. Problemem okazała się między innymi tak niepozorna rzecz jak dodawany do sushi sos sojowy i wasabi, a właściwie ich nieproporcjonalnie duża ilość.
Odpowiednie zmniejszenie porcji sosu sojowego i wasabi okazało się być dobrym posunięciem, efektem czego była oszczędność rzędu 750 zł miesięcznie, co w skali roku dało kwotę 9 tys. zł. 

Kolejną zmianą była decyzja o doliczaniu do rachunku opakowania na wynos, co w większości lokali nas już w ogóle nie dziwi. Gdy okazało się, że w ciągu roku restauracja wydaje około 100 tys. opakowań, za które można policzyć symboliczne 2 zł, to jest to dodatkowy przychód w wysokości 200 tys. złotych (!) rocznie. 

Następnie pod lupę wzięliśmy całe menu, które, jak wiemy, w restauracjach z kuchnią japońską jest często bardzo obszerne. Dysponując rzetelnie policzonym FC dań oraz danymi sprzedażowymi z ostatnich miesięcy, przeprowadziliśmy działania z zakresu inżynierii menu

Optymalizacja karty przy tak dużym wyborze dań okazała się bardzo potrzebna, a pozycje sprzedające się najsłabiej zastąpiono kilkoma dopracowanymi nowościami, które od momentu wprowadzenia do karty sprzedają się jak świeże bułeczki.
Umów się na bezpłatną konsultację
Skontaktuj się z nami
BON VIVANT SP. Z O.O.
ul. Hoża 61 lok. U1
00-682 Warszawa
biuro@bvad.pl
+48 535 444 451
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram