30 stycznia 2024

Audyt operacyjny dla gastronomii - czym jest i jakie korzyści może przynieść Twojej restauracji? 

Twój lokal ma dużo Gości i dobre opinie, a zyski są wciąż małe? A może w Twoim lokalu brakuje Gości, a Ty nie wiesz, gdzie popełniasz błąd?

To przykłady pytań, z którymi zgłaszają się do nas właściciele lokali gastronomicznych i nasi Klienci. Nie świadczą one o braku dostatecznej wiedzy, lecz wynikają z realiów prowadzenia biznesu gastronomicznego. Pracując długie godziny w restauracji można łatwo stracić zdolność obiektywnego spojrzenia na własny biznes. 

Mamy na to radę - audyt operacyjny dla gastronomii. 

Czym jest audyt operacyjny dla gastronomii? 

Audyt operacyjny dla gastronomii umożliwia dogłębną analizę wewnętrznych procesów, a także identyfikację obszarów do doskonalenia.

Słowo „audyt” wywodzi się z łacińskiego słowa audire, co oznacza: słuchać, przesłuchiwać się, badać. Dlatego w ramach usługi audytu operacyjnego obserwujemy, przysłuchujemy się i analizujemy. Na podstawie naszych obserwacji i wniosków z analizy, wyznaczamy te obszary, lub ich elementy, które wymagają poprawy i opracowujemy plan naprawczy.

Z jakich elementów składa się audyt operacyjny restauracji? 

Audyt operacyjny restauracji może różnić się w swoim zakresie - skupiać się na wybranym obszarze funkcjonowania i zarządzania restauracją, a w formie kompleksowej obejmuje wszystkie kluczowe obszary. 

Poniżej elementy audytu w wersji kompleksowej:

  1. Analiza struktury kosztów i ich dynamiki
  2. Analiza struktury przychodów i ich dynamiki
  3. Analiza dotychczasowej oferty gastronomicznej 
  4. Analiza aktualnej grupy odbiorców i penetracja potencjalnych grup odbiorców
  5. Weryfikacja obowiązującej koncepcji komunikacji
  6. Kontrola przebiegu procesu produkcji/przygotowania dań i napojów
  7. Analiza polityki surowcowej oraz zarządzania stratami (zarządzanie surowcem)
  8. Weryfikacja obowiązujących standardów operacyjnych oraz skali ich przestrzegania

Integralną część audytu stanowi jego podsumowanie, wraz z zebranymi wnioskami i rekomendacjami. Nasi Klienci mogą samodzielnie wdrażać zmiany w oparciu o przygotowane rekomendacje, jednak najczęściej decydują się na kontynuację współpracy i usługę kompleksowego wdrożenia zmian.

Dlaczego warto przeprowadzić audyt operacyjny w restauracji?

To jedno z kluczowych pytań, które zadają sobie nasi Klienci przed podjęciem decyzji o przeprowadzeniu audytu w swoim przedsiębiorstwie, a my chętnie na nie odpowiadamy, ponieważ korzyści jest wiele:

  • poprawa efektywności działania restauracji
  • optymalizacja procesów biznesowych
  • zwiększenie zysków
  • zwiększenie satysfakcji Gości
  • optymalizacja i redukcja kosztów

Do każdego projektu podchodzimy indywidualnie, i takie też mogą być korzyści z przeprowadzonego audytu operacyjnego w Twojej restauracji. Chcesz porozmawiać o korzyściach dla Twojego biznesu?

Audyt operacyjny dla gastronomii - czyli jak zwiększyć przychód o 200 tys. złotych

Podczas realizacji jednego z naszych projektów, współpracowaliśmy z właścicielem dwóch restauracji z kuchnią japońską. Na podstawie wstępnej analizy potrzeb, w trakcie audytu skupiliśmy się na ujednoliceniu standardów i procesów - ma to szczególne znaczenie przy otwieraniu kolejnych punktów. Przeprowadzając audyt, zauważyliśmy, że do zestawów sushi dodawana jest zbyt duża ilość sosu sojowego i wasabi. Dzięki zmniejszeniu ich porcji, nasz Klient zaoszczędził kwotę rzędu 750 zł miesięcznie, co w skali roku wynosi 9 tys. zł.

Innym przykładem wdrożonych zmian po przeprowadzonym audycie była decyzja o wprowadzeniu opłaty za opakowania na wynos. Wydając w ciągu roku średnio 100 tys. opakowań i pobierając opłatę w wysokości 2 zł za sztukę, dało to 200 tys. zł dodatkowego przychodu dla restauracji.

W rozmowach z naszymi Klientami zawsze podkreślamy, że pozornie małe zmiany przynoszą najczęściej spektakularne rezultaty. Tak też było i w tym przypadku.

Chcesz przeprowadzić audyt operacyjny w swojej restauracji? Skorzystaj z wiedzy BVA!

Audyt operacyjny to nie tylko narzędzie kontrolne, ale przede wszystkim szansa na poprawę kluczowych obszarów funkcjonowania restauracji i Twojego biznesu.

Analizując krok po kroku strukturę kosztów i przychodów, ofertę gastronomiczną, grupę odbiorców, strategię komunikacji, procesy produkcji, politykę surowcową i standardy operacyjne, wskazujemy obszary wymagające poprawy, co finalnie przekłada się na wzrost efektywności i rentowności. Wdrażając zmiany na podstawie wniosków i rekomendacji z audytu, lokale gastronomiczne zapewniają sobie nie tylko przetrwanie, lecz zwiększają swoją konkurencyjność na wymagającym rynku restauracyjnym.

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami!

Umów się na bezpłatną konsultację
Skontaktuj się z nami
BON VIVANT SP. Z O.O.
ul. Hoża 61 lok. U1
00-682 Warszawa
biuro@bvad.pl
+48 535 444 451
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram