Branża gastronomiczna w ostatnich latach uległa wielu zmianom, a prowadzenie udanej działalności w tym sektorze wymaga już nie tylko pasji do gotowania, ale także strategicznego podejścia do biznesu. Z tego względu coraz więcej przedsiębiorców skłania się do korzystania z profesjonalnych usług doradztwa gastronomicznego. Czym jednak jest doradztwo gastronomiczne i jakie korzyści może przynieść Twojej restauracji?
Na te pytania odpowiadamy w poniższym artykule.
Doradztwo gastronomiczne to dziedzina, która w ostatnich latach zyskała na ogromnej popularności wśród przedsiębiorców prowadzących restauracje. W skrócie, jest to kompleksowa forma wsparcia, przeznaczona zarówno dla firm istniejących na rynku od wielu lat, jak i tych, którzy pragną dopiero założyć swój punkt gastronomiczny. Specjaliści ds. doradztwa gastronomicznego nie tylko posiadają głęboką wiedzę kulinarną, ale także zdolności analityczne i strategiczne, które pozwalają im identyfikować obszary wymagające poprawy oraz dostosowywać biznes do zmieniających się trendów rynkowych.
Doradztwo gastronomiczne może mieć charakter holistyczny lub też może skupiać się na poszczególnych aspektach funkcjonowania Twojej działalności, takich jak:
W tym kontekście, korzystanie z doradztwa gastronomicznego staje się nie tylko inwestycją w poprawę jakości usług, ale również strategicznym ruchem, który może przyczynić się do długotrwałego sukcesu restauracji w konkurencyjnym środowisku gastronomicznym.
Teraz, gdy już znamy zakres działań doradztwa gastronomicznego, przyjrzyjmy się bliżej korzyściom, jakie ze sobą niesie. Bez względu na to, na którym etapie swojej kulinarnej przygody się znajdujesz, profesjonalne usługi doradcze dla gastronomii pozwolą Twojej firmie na rozwinięcie biznesowych skrzydeł i przyciągnięcie większej liczby Gości.
A co konkretnie możesz osiągnąć?
Czy wiesz, że istnieje skuteczny sposób, aby podnieść jakość obsługi w Twojej restauracji i sprawić, że Goście będą chcieli do Ciebie wracać?
Doradztwo gastronomiczne pozwala Ci zwiększyć jakość usług poprzez specjalistyczne szkolenia, skierowane zarówno do kadry menadżerskiej, jak i do kelnerów czy barmanów.
Takie szkolenia mają najczęściej charakter wykładów bądź warsztatów, a jednym z ciekawszych rozwiązań jest także trening kooperatywny. Skupia się on na poprawie konkretnych obszarów pracy managera restauracji, dzięki czemu w ciągu jednodniowej sesji możesz w pełni rozwiązać nękający Twoją firmę problem.
Prowadzenie restauracji wiąże się z wieloma wyzwaniami, a jednym z nich jest stworzenie kuszącej i jednocześnie rentownej oferty. Dzięki usłudze doradztwa gastronomicznego sprawdzisz, czy Twoja oferta przyjmie się na bardzo konkurencyjnym już rynku, ale też ulepszysz istniejącą propozycję gastronomiczną. Wyspecjalizowany doradca gastronomiczny pomoże Ci zweryfikować Twoje pomysły biznesowe (product development) i zmodyfikować je tak, aby Goście nie mogli oprzeć się Twojej ofercie!
Food cost, marża, koszty pracownicze - 3 rzeczy, które niejednokrotnie spędzają właścicielom restauracji sen z powiek.
Jednak jest na to sposób!
Doradztwo gastronomiczne oferuje bowiem szereg usług, pomagających zwiększyć kontrolę nad wydatkami w restauracji i umożliwiających ich skuteczną optymalizację. Już niewielkie zmiany mogą zmienić kosztowny biznes w dobrze prosperującą i przynoszącą zyski restaurację. W Bon Vivant Advisory usługi związane z zarządzaniem kosztami należą do najczęściej i najchętniej wybieranych, dlatego doskonale wiemy, jak ważna jest to kwestia i jak bardzo skorzystanie z naszych usług doradczych może wpłynąć na działanie Twojego punktu gastronomicznego.
Aby odnieść sukces w branży gastronomicznej potrzebne są dwie rzeczy: pasja i … pieniądze. Bez pasji nie ma mowy o urzekającej kuchni, niepowtarzalnej i przyciągającej atmosferze i powracających Gościach. Z kolei bez wystarczających zysków nie będziesz w stanie zaopatrzyć swój biznes w produkty dobrej jakości czy lepsze i bardziej wydajne wyposażenie. To natomiast wpływa na jakość lokalu, zadowolenie Gości i koło się zamyka.
Jak więc zarabiać na restauracji i nie zwariować?
To proste!
Wystarczy, że skorzystasz z wiedzy i doświadczenia doradcy gastronomicznego. Dzięki usługom, takim jak audyt operacyjny, możesz skutecznie znaleźć newralgiczne obszary Twojego biznesu i łatwo je wyeliminować.
Na koniec jedno ogromnie ważne pytanie - jak dobrze wybrać doradcę gastronomicznego?
Przy podejmowaniu decyzji warto zdecydować się na kogoś, kto zna branżę gastronomiczną (nomen omen) od kuchni. Celuj w doradców z doświadczeniem nie tylko w zakresie usług konsultingowych, ale także takich, którzy prowadzą bądź prowadzili swój biznes gastronomiczny. Dobrym sposobem będzie też skorzystanie z darmowej konsultacji, podczas której poznasz doradcę lepiej, sprawdzisz, co ma Ci do zaoferowania i zdecydujesz, czy jest to usługa dla Ciebie.
Doradztwo gastronomiczne to niezwykle wartościowa usługa, która może przynieść liczne korzyści zarówno dla doświadczonych restauratorów, jak i dla początkujących przedsiębiorców. Poprzez skorzystanie z usług specjalistów możesz zyskać nie tylko unikalne pomysły na menu, zoptymalizować koszty czy nauczyć się, jak efektywniej zarządzać personelem, ale także otrzymasz liczne wskazówki dotyczące aktualnych trendów i oczekiwań Gości restauracji.
W obliczu wyzwań, jakie niesie ze sobą prowadzenie restauracji czy kawiarni, warto potraktować usługę doradztwa gastronomicznego jako inwestycję w lepszą przyszłość Twojego lokalu, a także strategiczny ruch w coraz bardziej dynamicznym i konkurencyjnym środowisku.
Masz pytania?
Skontaktuj się z nami!